Biolääketieteen yritys AstraZeneca valitsi Life Science Centerin

AstraZeneca kansainvälisenä yrityksenä tunnetaan laaja-alaisesta osaamisesta. Biolääketieteen yritykselle oli luontevaa valita uudet tilansa juuri biotiedekeskus Life Science Centeristä. Sijainnin ja upouusien tilojen lisäksi päätöstä ohjasivat yhteiset arvot, kuten vastuullisuus ja kestävä kehitys.

AstraZeneca on yksi vahvimmin kasvavista suurista lääkealan yrityksistä maailmassa. Yhtiö kehittää ja tuottaa rokotteiden lisäksi lääkkeitä sydän-, munuais-, keuhko-, syöpä- ja harvinaissairauksien hoitoon.

Vahva kasvu Suomen markkinoilla johti siihen, että AstraZeneca käynnisti uusien toimitilojen haun pääkaupunkiseudulla. Edellisissä toimitiloissa Espoon Leppävaarassa oli viihdytty 12 vuotta.  

Life Science Center alan pohjoismaisena biotiedekeskittymänä nousi kartoituksessa kiinnostavaksi ja AstraZenecalle luontevaksi vaihtoehdoksi. Ennen päätöstä henkilöstön asuinpaikat ja toiveet kartoitettiin. Keskeisen sijaintinsa ja erinomaisten liikenneyhteyksien johdosta Keilaniemi oli henkilöstölle mieleinen, ja uuteen toimistoon muutettiin huhtikuussa 2023.

”Kasvamme todella vahvasti niin liikevaihdolla kuin henkilöstömäärällä mitattuna. Olemme rekrytoineet paljon uusia työntekijöitä, ja haluamme olla houkutteleva työnantaja jatkossakin. Myös toimitilojemme tulee vastata henkilöstömme tarpeisiin sijainnin ja laadun osalta”, kertoo AstraZenecan Suomen toimitusjohtaja Jaakko Viitala.

Poikkeuksellinen ympäristö meren läheisyydessä

Keilaniemi ympäristöineen ja Life Science Centerin sijainti meren äärellä ovat jo lyhyen tutustumisajan perusteella innostaneet. Viitala toteaa Keilaniemen olevan niin pääkaupunkiseudun kuin Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen hieno ympäristö, jossa yhdistyvät luonto ja kaupunkimiljöö.

Lisäiloa tuovat vieressä olevat metroasema ja valmistuva Raide-Jokeri. Liikkuva henkilöstö pääsee autolla suoraan Länsiväylälle ja Kehä ykköselle.

”Toimistonäkymänä meri ja Life Science Centerin stimuloiva ympäristö olivat tekijöitä, jotka viimeistään vakuuttivat meidät.”

Uusi toimisto houkuttelee paikalle – merinäkymien äärelle

Lääkeyrityksen uusi toimisto sijaitsee Life Science Centerin uuden osan viidennessä kerroksessa. Toimitiloissa on reilut 600 neliötä, pääosin avokonttorina. Tilan tuntua lisää isoista ikkunoista tulviva valo.

AstraZenecan Suomen organisaatiossa työskentelee lähemmäs sata henkeä. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen malli ovat toiminnan keskiössä, ja uudet tilat tukevat yrityksen tapaa toimia.  

Monimuotoiseen työskentelyyn soveltuvien tilojen suunnittelu tehtiin yhdessä LSC:n ja lääkeyrityksen edustajien kanssa. Yhteistyö eteni sujuvasti, ja uudet toimitilat valmistuivat aikataulussa. Toimiston ilme on vaalean skandinaavinen ja suoralinjainen.

”Meillä on todella huikea toimisto, jossa yksi seinä koko toimiston pituudelta on käytännössä kokonaan lasia. Jo lyhyen ajanjakson perusteella olen huomannut, että uusi toimistomme vetää puoleensa. Tänne ollaan valmiita tulemaan, ja uudet tilat ovat vaikuttaneet positiivisesti fiiliksiin.”

Kaikille ja jokaiselle sopivat tilat

Avotilaan on keskitetty suurin osa työpisteistä. Äänenkäyttöä ei ole rajoitettu, joten maltilliset tapaamisetkin sujuvat hyvin. Keskittymistä ja erityistä tarkkuutta vaativat työtehtävät voi suorittaa konttorin hiljaisessa osiossa.

Toimiston keskipisteenä on viihtyisä lounge kohtaamisia ja vapaamuotoisempaa toimintaa varten. Loungessa pidetään myös henkilöstötilaisuuksia. Lisäksi valittavissa on erikokoisia kokoushuoneita, ja tarvittaessa voidaan käyttää LSC:n isoja vuokrattavia neuvottelutiloja.

Viitala nostaa esille, miten hyvin uusi osa nivoutuu alkuperäisiin toimistotaloihin. Esimerkiksi yhteiset autotallit ja lounasravintolat palvelevat kaikkia vuokralaisyrityksiä.

Yhteisinä arvoina vastuullisuus ja energiatehokkuus

AstraZenecalla on globaalit tavoitteet olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä ja hiilinegatiivi vuoteen 2030 mennessä. LCS:ssa kestävän kehityksen mukainen toiminta näkyy muun muassa toimistotalojen veden- ja energiankulutuksen seurannassa, kierrätyksessä, jätteiden lajittelussa ja kiinteistöjen hiilijalanjäljen seurannassa.

”Koimme, että kestävän kehityksen mukainen toiminta todentuu paremmin Life Science Centerissä kuin aiemmassa toimipaikassamme. Arvomme kohtasivat.”

Näkyvästi osana Keilaniemen kasvavaa yrityskeskittymää

Ensimmäiset asiakkaatkin ovat ehtineet vierailla. Vaikkei käytössä ole neliömäärältään isoin toimisto, tilankäyttö koetaan onnistuneeksi. Valoisuus, modernius ja tilan tuntu nousevat esille asiakaspalautteissa.

Muuton jälkeen on kirkastunut, että nyt lääkeyhtiö toimii todella keskeisellä ja näkyvällä paikalla. Yrityksen logo uudisosan julkisivussa näkyy sananmukaisesti pitkälle. ”Meillä on hyvä mahdollisuus ottaa entistä vahvempi jalansija, kun olemme läsnä yhdessä Suomen keskeisimmistä yrityskeskittymistä. AstraZenecalle on tärkeää toimia juuri Life Science Centerissä.”